Skicka och ta emot pengar med Swish
Hur otroligt det än kan låta, så har sex svenska storbanker lyckats enas kring en gemensam plattform för att skicka och ta emot pengar med mobilen, istället för att som vanligt utveckla varsin tjänst.
Det är Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB och Swedbank som gått ihop och resultatet, Swish, lanserades den 12 december.
När du väl installerat och aktiverat Swish på din smartphone, så är ett telefonnummer det enda du behöver för att föra över pengar till någon annan som också har Swish. Väldigt smidigt, men som bekant, så har myntet även en baksida – så också Swish.
Trots att vi kunder numera tagit över den största delen av arbetet, som tidigare utfördes av kontorsanställda, så vill bankerna ha betalt av oss kunder för att uträtta sånt som de tidigare hade anställda för, så även med Swish.
Hur mycket tjänsten kostar varierar mellan bankerna och det handlar inte om några stora summor, men att vi kunder både ska utföra arbetet och samtidigt betala för att göra det, irriterar mig kraftigt.
Nu är inte Swish någon revolutionerande tjänst i sig eftersom det redan tidigare har gått att föra över pengar via mobilen – det är ju bara att surfa in på sin Internetbank med telefonen och göra överföringar, men Swish har gjort det avsevärt mycket enklare. Sen är väl den främsta fördelen med Swish, jämfört med Internetbanken, att datorerna inte behöver sova en natt eller två innan pengarna förs över. Med Swish, så sker överföringen med en gång och det kanske kan ses som en revolution inom bankvärlden.
Det finns även liknande tjänster för att enkelt överföra pengar och Swish är onekligen ett resultat av detta. Bankerna vill givetvis inte riskera att bli omkörda av någon annan och har känt sig tvingade att ta fram en liknande tjänst för att på sikt behålla sina kunder.
Jag är inte negativt inställt till Swish som tjänst, tvärtom, men jag kan inte låta bli att irritera mig över bankernas girighet. Personligen tycker jag de kunde nöja sig med räntorna de tar ut för alla pengar vi lånar. Sen lånar vi dessutom ut pengar till bankerna mot en obefintlig ränta, som de kan spekulera hej vilt med och när deras, ibland, riskfyllda satsningar skiter sig, så går vi in och räddar dem.