Blockpolitik och allianser
Jag skulle kunna tänka mig att rösta på sossarna eftersom de står på de svagas sida, men jag tror inte på deras ekonomiska politik och genom att rösta på sossarna, skulle jag även rösta på Miljö- och Vänsterpartiet – vilket jag inte alls är intresserad av.
Jag är inte mycket för det här med allianser vad gäller politik, men eftersom inget parti verkar kunna få egen majoritet (över 50% av rösterna), så tvingas partierna alliera sig med varandra.
Högerblocket har, enligt mig, lyckats betydligt bättre eftersom jag sympatiserar med flera frågor hos varje parti, men hos vänsterblocket ser det helt annorlunda ut. Jag sympatiserar visserligen i några frågor hos samtliga partier, men är emot dem i betydligt fler, speciellt hos Miljö- och Vänsterpartiet.
Hade Socialdemokraterna stått ensamma, så hade jag kanske röstat på dem.
Helst skulle jag vilja att varje parti stod för sig själva och att största partiet blev regerande, men detta skulle inte vara speciellt demokratiskt. Om X blev det styrande partiet med 35% av rösterna, så skulle 65% av folket vara emot det. Att detta inte är demokratiskt kan även jag hålla med om.
Bättre hade då varit om vi fick rösta på fler frågor, eller ändra vilket parti som ska ha vår röst i vissa frågor. Frågor som vi inte bryr oss om eller inte har tid med, låter vi vårt parti sköta.
I princip skulle allt rulla på precis som vanligt, men istället för att riksdagsledamöterna trycker på röstningsknapparna, sköts detta automatiskt av datorerna som håller reda på våra röster.
Troligtvis skulle majoriteten av befolkningen inte bry sig i de allra flesta frågorna, så röstningen skulle se ut precis som i riksdagsvalet, men vissa frågor skulle engagera vissa människor som kanske ändrar sin röst i vissa frågor, men sen skulle det åter rulla på som vanligt i kommande, mindre engagerande frågor.
Med ett dylikt system skulle du kunna rösta på Moderaterna när det gäller skatter, Miljöpartiet när det gäller miljöfrågor och Vänsterpartiet när det gäller arbetsrätt – exempelvis. Men om du inte bryr dig, så ligger din röst hos det parti du valt som ditt huvudparti, vilket du kan ändra när som helst.
Med detta system skulle det heller inte behövas riksdagsval eftersom du kan ändra din röst när som helst, i vilka frågor som helst. Du skulle kunna engagera dig hur mycket eller lite du vill.
Allianserna skulle visserligen inte försvinna med detta system eftersom det fortfarande är 50,x% majoritet som gäller, men allianserna skulle ändras dynamiskt i varje fråga – om folk engagerar sig. Utan engagemang, skulle allianserna se ut som i riksdagsvalet.
Aktiv Demokrati och Direktdemokraterna är två partier som vill ha demokrati och folkstyre. Tyvärr så ligger de långt under 4%-spärren – även om de skulle alliera sig.
Finns bara en stor nackdel med systemet att rösta i enskilda frågor, och det är att sammanhanget går förlorat. Vem skulle inte rösta för lägre skatter, mer pengar till äldre, mer pengar till skola osv. Partierna funktion är i mångt och mycket att göra prioriteringar, och det är dessa prioriteringar vi väljer mellan. Ytterst få frågor kan stå själva, hur gärna man än önskar det!
Sammanhanget går inte mer förlorat än idag.
Den enda skillnaden är att du kan ändra din röst från Moderaterna till Vänsterpartiet – eller tvärtom – i enskilda frågor.
I de flesta frågorna håller du antagligen med ditt huvudparti, men det finns kanske frågor där du tycker annorlunda och då har du möjlighet att välja ett annat parti för just dessa frågor.
Det är fortfarande politikerna som sätter dagordningen. Skillnaden är att du kan ändra din röst i varje fråga som det ska röstas om – om du vill.