Säkerhetskopiera dina foton med gratisprogrammet SyncBackFree
Det har alltid varit viktigt att säkerhetskopiera sina filer på datorn och ju mer du fotograferar med din digitalkamera eller mobil, desto mer är det som riskerar att försvinna för alltid om olyckan skulle vara framme och därför vill jag försöka uppmuntra dig att börja med regelbunden och automatisk säkerhetskopiering.
Oavsett om du har en ny eller gammal dator, så finns risken att något går sönder och skulle det vara hårddisken där du har alla dina foton på barnen, skolavslutningar, bröllop etc, så kan dessa vara bort för alltid.
En minst lika stor risk är skadliga program (virus, scareware etc.) som kan radera, ändra eller blockera åtkomsten till dina foton (eller hela datorn), så förutom regelbunden säkerhetskopiering, så bör du ha någon form av säkerhetsprogram installerat på datorn.
Här nedan går jag igenom hur du sätter upp en automatisk backup (säkerhetskopiering) av valfria filer/kataloger med hjälp av gratisprogrammet SyncBackFree och går igenom grundfunktionerna i programmet.
Börja med att ladda ner och installera den senaste versionen av programmet från 2BrightSparks hemsida – http://www.2brightsparks.com/download-syncbackfree.html. I skrivande stund är senaste versionen 6.5.30.0.
När du installerat och startar programmet får du upp följande fönster, men det ska vara tomt i jämförelse med bilden ovan där en säkerhetskopieringsprofil redan existerar.
Klicka på ”New” för att skapa en ny ”profil”.
Börja med att ange ett namn för profilen och eftersom det är möjligt att skapa flera olika profiler, så kan det vara lämpligt namnge profilen, så du vet vad det är för säkerhetskopiering du menar. Exempelvis ”Mina bilder” för en profil som säkerhetskopierar alla dina bilder och foton.
I det här exemplet ska jag skapa en profil för att säkerhetskopiera ”Mina dokument” och namnger därför profilen i enlighet med det.
Klicka därefter på ”Next” för att gå vidare till nästa steg.
SyncBackFree har tre olika säkerhetskopieringsalternativ att välja mellan:
- Backup kopierar valda filer/kataloger.
- Synchronize väljer du om redigerar/lägger till/tar bort filer i två olika kataloger och vill ha dessa synkroniserade.
- Mirror är en ren spegling av två olika kataloger.
Skillnaden mellan en vanlig backup och mirror (spegling) är att backupalternativet endast kopierar filer medan speglingsalternativet även raderar filer.
Om en fil tagits bort i katalogen som du vill säkerhetskopiera, så kommer den även att tas bort i katalogen där du sparar säkerhetskopian, om du väljer spegling. Med backup, så kommer den raderade filen fortfarande finnas kvar i din säkerhetskopiering.
Speglingen skiljer sig från synkroniseringen i det att speglingen endast kopierar filer åt ett håll.
I det här exemplet ska vi skapa en vanlig backup av Windowskatalogen ”Mina dokument” och väljer därför det första alternativet, ”Backup”.
Klicka därefter på ”Next”.
I nästa steg ska du välja varifrån du vill säkerhetskopiera och vart du vill spara den. I det här exemplet är det både till och från vår lokala hårddisk på datorn, så vi väljer ”Internal/external drive […]” för både ”Source” och ”Destination”.
Klicka därefter på ”Done”.
Det är i det här fönstret som man verkligen väljer vad som ska säkerhetskopieras och vart den ska sparas.
Klicka på katalogsymbolen bredvid knappen ”Source” och välj katalogen som du vill säkerhetskopiera, exempelvis ”Mina dokument”. Välj därefter var du vill spara din säkerhetskopia genom att klicka på katalogsymbolen bredvid ”Destination”-knappen.
Klickar du på ”Source”- respektive ”Destination”-knapparna, så får du upp ett fönster där du kan byta namn på dessa knappar. Känns lika onödigt med denna funktion som med onödiga knappar. Hade ju räckt antingen med dessa eller symbolerna.
När det gäller var du ska spara din säkerhetskopia, så är det bästa att extern hårddisk, som du dessutom bara kopplar in när du ska köra din backup, men en annan hårddisk är bättre än ingen säkerhetskopia alls. Att spara säkerhetskopian på en annan partition är också bättre än ingenting, men skulle hårddisken krascha, så påverkas alla partitionerna på hårddisken.
Att förvara säkerhetskopian på en fysiskt annan plats än din egna dator är det bästa och det är därför programmet har stöd för FTP, som är ett filhanteringsprotokoll för Internet (File Transfer Protocol), men det är inte alla som har tillgång till så mycket utrymme på en extern server som en normalstor backup av foton, dokument etc kräver.
Fotar du mycket med en digitalkamera eller med mobilen, så är sannolikheten stor att du har flera tusen eller tiotusentals bilder på hårddisken och då är det plötsligt flera GB det handlar om och att hyra så mycket plats på en extern server är inte gratis, även om priserna har sjunkit drastiskt de senaste åren.
Nu har du valt vad som ska säkerhetskopieras, är det dags att välja när den ska köras, vilket är det primära syftet med att använda det här programmet. Vi vill ju automatisera backupen så långt det är möjligt.
Klicka på ”When” i listan till vänster i ovanstående fönster och därefter på ”Edit Schedule” nere till höger.
Eftersom det inte finns något schemalagt jobb inlagt för vår backup, så får du en fråga om du vill skapa ett och det svarar du ja på. Personligen tycker jag det är en onödig fråga, så jag kryssar i ”Do not prompt me again”, så slipper jag frågan i fortsättningen.
Programmet använder sig smart nog av Windows egna schemaläggningsfunktion för att köra dina backupjobb och det är därför du får upp nästa fråga. Oavsett om du väljer Ja eller Nej, så måste du ange ditt Windowskontos lösenord i nästa steg, men om du väljer ”Ja”, så behöver du bara göra det en gång.
Hur ofta du vill att backupen ska köras är upp till dig och lite grann beroende på hur ofta du ändrar/lägger till filer i katalogen/katalogerna som du vill säkerhetskopiera. Sker förändringar dagligen, så ska du helt klart köra backup varje dag, men annars kan du välja mer sällan.
När du har valt när och hur ofta backupen ska köras, så är du klar och när du klickat på OK i de två fönstren, så får du upp följande fråga där du kan välja att köra en simulering av jobbet, vilket kan vara att rekommendera för att se att allt verkar rätt. Du kan givetvis hoppa över detta om du vill.
I listan överst kan du gå igenom och se att allt verkar korrekt genom att verifiera att ”Action”-kolumnen visar ”Copy to Destination”. Under denna lista kan välja att vända på säkerhetskopieringen, för en eller flera filer/kataloger, men nu är vi intresserade av att skapa en säkerhetskopia och inte återställa något, så vi behöver inte bry oss om detta.
Verkar allt okej, så klickar du på ”Continue Simulation”.
Om allt gick som det skulle, så ska du i nästa fönster, som tidigare vart tomt, ha en rad med ditt jobb som även visar att simuleringen kördes utan problem.
För att köra backupen på riktigt, klicka på ”Run” längst ner i fönstret, så kommer samma jobb att köras igen, men istället för att enbart simuleras, så kommer filerna att kopieras på riktigt. Du kommer få upp samma verifieringsfönster som vid simuleringen och verkar allt korrekt, så klickar du bara på ”Continue Run”.
Det finns fler inställningar att göra, om du vill, för dina backupjobb och dessa hittar du genom att markera din backupprofil i fönstret ovan och klicka på ”Modify”.
Klicka på ”Click For Options” högst upp till vänster och sedan på ”Expert” i listan som dyker upp.
Nu får du en hel radda med nya alternativ och även om du inte är intresserad av något ytterligare för tillfället, så kan det vara bra att kika igenom möjligheterna. Klicka dig runt bland alternativen och när du är klar kan du antingen avbryta eventuella ändringar du gjort genom att klicka på ”Cancel” längst ner till höger eller ”OK” för att verkställa ändringarna.
Oavsett om du väljer att använda SyncBackFree eller något annat program, så är det viktiga att du sätter upp ett backupsystem som körs automatiskt. Ju mer automatiserat, desto bättre, så att använda dig av schemaläggning är förstås att föredra och eftersom Windows har inbyggd schemaläggning som ändå körs i bakgrunden (om du inte stängt av den), så tycker jag det är lämpligt att använda sig av den, vilket ex. SyncBackFree gör.