Google Authorship minskar risken för textstölder
Att någon kopierar texter och lägger ut på sin egna sida är något som drabbar främst populära bloggar med bra innehåll. Det jag själv snubblat över är Tommy k Johanssons texter på andra sidor.
Vad gäller svenska sidor, så tror jag inte problemet är så stort i dagsläget, men för engelska sidor är det nog betydligt värre och jag uppskattar verkligen att Google försöker göra något åt det.
Detta är en av anledningarna till varför man implementerade Google Authorship & Google Author Rank.
Syftet med Google Authorship är att knyta ihop skribenten med dennes material på nätet, exempelvis en bloggpost.
Detta görs genom en 2-vägskoppling av länkar mellan ex. bloggen och skribentens Google+ konto.
Detta förhindrar förstås inte textstölder på något sätt, men det borde göra det svårare för piraterna (kommer inte på något bättre ord) att ranka högt på Google.
Men, så länge piraten endast tar material från samma källa och publicerar på samma ställe, där han eller hon satt upp Google Authorship, så borde det vara svårt för Google att se vem som är den egentligen skribenten, men det är nog där Google Author Rank kommer in.
En populär bloggare har med största sannolikhet interagerat betydligt mer med sina besökare och på Google+ och rankas därför högre än piraten, som snarare borde ligga lite lågt för att inte riskera att bli anklagad för kopiering av andras innehåll.
Publicerar piraten material från olika källor och lägger ut på en och samma sida, så faller det här nog ganska snabbt eftersom Google då ser att material från olika källor publiceras på en och samma sida och då är det genast uppenbart att materialet är stulet.
Det är väl det sistnämnda scenariot som är det vanligaste eftersom det innebär större möjligheter att publicera nytt material med jämna mellanrum.
Det ska bli väldigt intressant att se hur det här slår igenom på lite längre sikt, men jag är övertygad om att det kommer sätta rejäla käppar i hjulen på de värsta piraterna och det är ju de som ställer till störst skada.
Bra gjort Google!