Bedrägeriförsöken mot Internetbankernas kunder fortsätter
Nätfiske (phishing) är den form av nätbedrägeri som just nu toppar listan av bedrägeriförsök och enbart i Stockholms län får polisen in mellan 10-15 anmälningar om dagen, rapporterar Ekot.
Antalet bedrägeriförsök har nästan fördubblats sedan 2008, då det inkom drygt 10.000 anmälningar om året i hela landet. År 2012 var siffran 21.000.
Den vanligaste varianten av nätfiske sker genom e-post. Bedragarna skickar ut mail som försöker efterlikna kända Internetbankers hemsidor med loggor och färger som ska få användaren att tro att det är ett legitimt mail från deras bank.
Mailet är ofta en varning om att någon försökt få tillgång till ditt konto på Internetbanken och du uppmanas göra något åt detta, genom att följa anvisningar på ”bankens hemsida” och du uppmanas att klicka på någon länk i mailet.
Själva mailet i sig är i regel ofarligt och enda syftet med det är att försöka lura dig att klicka på någon av länkarna, som aldrig leder till din banks hemsida utan till bedragarnas fejkade banksida.
På bedragarnas hemsida uppmanas du att logga in eller lämna ifrån dig annan information och skulle du göra det, så kan du ligga risigt till.
Sidan du hamnar på kan likna din banks hemsida, men det är alltså inte din banks hemsida du hamnat på utan en mer eller mindre dålig kopia av sidan och skulle du ”logga in” på den fejkade sidan, så har du lämnat ifrån dig dina inloggningsuppgifter till bedragarna, som därefter kan logga in på ditt riktiga konto.
Jag tror majoriteten av dagens Internetbanker kräver mer än bara användarnamn och lösenord för att kunna föra över pengar till andra konton, men bedragarna fortsätter utveckla sina metoder.
Det är däremot väldigt enkelt att skydda sig från sådana här bedrägeriförsök. Låt helt enkelt bli att klicka på länkarna i ett mail som påstås ha något med din Internetbanks säkerhet att göra.
Ska du logga in på din Internetbank, gör det genom att öppna ett nytt fönster/flik i din webbläsare och skriv in bankens adress manuellt.
Bara för att en länk ser ut att leda till din bank, så behöver den inte göra det. Se följande exempel:
Läs mer om säkerheten på din Internetbank: http://www.nordea.se/säkerhet/
Länken ser ut att leda till Nordea, men om du håller muspekaren över länken och tittar nere i statusraden till vänster i din webbläsare, så ser du att den i själva verket leder tillhttps://www.spix.nu/it/nya-bedrageriforsok-mot-swedbanks-kunder , vilket är en sida på den här bloggen som beskriver bedrägeriförsök mot Swedbanks kunder. Det är alltså en ofarlig länk (påstår jag), men jag hoppas du förstår poängen.