Introduktion till PHP

PHP är ett skripspråk som körs på servern och med vars hjälp du kan skapa dynamiska och interaktiva sidor.

PHP är ett väldigt populärt och kraftfullt skriptspråk och ett gratis alternativ till Microsofts ASP/ASP.Net.

Språket, eller rättare sagt syntaxen, påminner väldigt mycket om C++ och Java, så genom att lära dig PHP lär du dig även grunderna för andra så kallade C-språk.

Jag skriver den här grundkursen i PHP på svenska och målgruppen är totala nybörjare som inte har någon tidigare erfarenhet av vare sig PHP eller programmering.

Om du har erfarenhet av HTML, så är det ett plus, men inte heller detta är nödvändigt, men jag tänker heller inte ägna mig åt att förklara de olika HTML-elementen/attributen utan enbart koncentrera mig på PHP-koden.

Jag skriver den här kursen i mån av tid, ork och lust och publicerar kapitlen efter hand som de blir klara.

En stor bidragande orsak till varför jag skriver den här kursen är för att själv uppdatera mig om den senaste utvecklingen av PHP och för att lära mig nya saker.

Jag är ingen expert inom programmering, men jag har hållit på med programmering sedan tidigt 90-tal, i olika grad.

Syftet med PHP

Med PHP kan du bland annat skapa dynamiska sidor som fylls med information (data) från exempelvis en databas och besökarna kan skicka data till databasen med hjälp av formulär. Du kan även läsa, skriva, redigera och radera filer. PHP har även funktioner för att ladda upp filer, som exempelvis bilder.

Att PHP är ett kraftfullt språk råder det ingen tvekan om och exempelvis WordPress (som den här bloggen drivs med) är skrivet i PHP.

PHP är framför allt tänkt för att skapa dynamiska sidor som får sin data från MySql och stödet för MySql är sålunda inbyggt direkt i PHP.

För att exempelvis lista alla kunder i en databas, så använder man funktioner för att koppla upp sig mot en databas och därefter ställer man en fråga till databasen där man ber den att ta fram alla poster med kunder. Den levererar detta och därefter loopar du igenom alla kunderna och skriver ut uppgifterna snyggt och prydligt.

Det här är exakt vad som händer när du går in på den här bloggens förstasida – de senaste posterna (kunderna i exemplet ovan) listas med sina olika uppgifter, såsom titel, vilken kategori inlägget är postat under, taggar och förstås själva inlägget. All denna information är sparad i en MySql-databas och jag har placerat den där genom att skicka datan via formulär.

Styrkan med PHP och dynamiska sidor är förstås att du inte behöver skapa en ny HTML-sida för varje nytt blogginlägg du skriver, eller för varje ny kund som du lägger in i databasen utan detta uppdateras automatiskt så fort du skrivit ett nytt inlägg eller lagt till en ny kund.

För att lära dig principerna bakom PHP och dynamiska sidor har jag tänkt att vi ska skapa en enkel gästbok. En vanlig gästbok innehåller alla grundläggande funktioner som krävs för att skapa dynamiska sidor som sparar och hämtar information ur en databas och som databas kommer vi använda MySql.

Föregående kapitel | Nästa kapitel

Innhållsförteckning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.