Hamna i topp hos Google
Att jag skriver det här inlägget beror på att jag för knappt två dagar sedan registrerade en ny domän, bloggar-om.se, men inget av inläggen har indexerats av Google, trots att siten varit uppe i över ett dygn.
Jag har skickat min sitemap till Google via deras ”Verktyg för webbansvariga” och allt verkar frid och fröjd, förutom att statusen för indexeringen fortfarande är ”Väntande”.
Det är rätt länge sedan jag registrerade en ny domän och blogg, så jag minns inte hur lång tid det ”brukar” ta innan Google indexerar en sida, men jag har för mig att det går fortare än så här.
Jag sökte på ”hur lång tid tar det innan Google indexerar min sida” och det var då jag kom in på Lindqvist sida om att hamna i topp hos Google och även om det inte var exakt vad jag var ute efter, så kändes det relevant.
Lindqvist är väldigt duktig och välrenommerad inom sökmotoroptimering (SEO), så jag är blev inte det minsta förvånad när jag upptäckte att han faktiskt ligger högst upp på Google för sökorden ”hamna i topp hos Google”.
Tyvärr, så var Lindqvist text inte speciellt relevant för mig eftersom jag har betydligt större problem än att hamna högt upp i Googles sökresultat, men det var en intressant artikel, trots att den skrevs för flera år sedan.
En rolig aspekt med Lindqvist artikel är att den faktiskt inte alls beskriver hur man ska göra för att hamna i topp hos Google utan det är mer, som han själv skriver i ett annat inlägg, ett raljerande över Ny Tekniks artikel om att hamna högst upp på Google.
Ny Tekniks artikel om att ranka högst på Google tog Lindqvist som en utmaning och skrev sin artikel enbart i syfte att komma högst upp på Google för sökorden ”hamna i topp på Google” och resultatet talar sitt tydliga språk.
Uppdatering 2013-02-13
Dagen efter att jag skrev det här inlägget hamnade det på förstasidan på Google, även om det var långt ner, på sökfrasen ”hamna i topp hos Google”.
Precis som fallet med Lindqvist’s inlägg, som alltså ligger först på Google, så beskriver inte heller jag hur man ska göra för att hamna först på Google på specifika sökfraser eller nyckelord, men det räcker faktiskt att ha en titel som innehåller sökfrasen eller nyckelorden som man vill ranka högt för, plus att man nämner dessa ett flertal gånger i sitt inlägg.
Jag skrev det här inlägget för drygt en vecka sedan och det ligger fortfarande på Googles förstasida och enda anledningen till den här uppdateringen är för att se om det ger ytterligare kraft för rankningen.
Det jag vill försöka ta reda på är huruvida Google värdesätter uppdateringar av befintliga artiklar, eller inte. Personligen tror jag de värdesätter uppdateringar, men det återstår som sagt att se.
Enligt vad jag läst, så ska även mängden text i inlägget påverka placeringen, men frågan är hur mycket. Det är ju inga större problem att skriva en massa text om syftet enbart är att detta, men det ökar ju inte textens värde för läsaren och borde därför inte påverka Googles rankning.
Problemet, för Google, är att värdesätta texten. Jag tror det är väldigt svårt att skriva ihop en funktion som värdesätter betydelsen av en text…
Och denna problematik har Google försökt komma runt genom att lägga stor vikt vid antalet inlänkar som en sida har. Tanken är att ju fler länkar, desto bättre innehåll, men då detta började missbrukas i allt större grad, så har Google ändrat sina algoritmer ett flertal gånger, lagt in och redigerat en massa andra parametrar som ska väga in för hur en sida ska rankas.
Att hamna i topp hos Google blir bara svårare och svårare men för dig som läsare, så är detta positivt eftersom detta förhoppningsvis leder till att mer, för dig, relevanta sidor hamnar högre upp på Google och de mindre relevanta hamnar längre ner.
Google lägger ner mycket tid och energi på att förbättra sina sökresultat och på ett eller annat sätt, så går det ut på att värdesätta innehållet på en sida. Bra innehåll ska ranka högre än dåligt innehåll – oavsett inlänkar, rubriker, bildtexter och liknande.
Men oavsett vad Google säger och gör, så är det fortfarande länkar som är det effektivaste sättet för att hamna i topp hos Google. Att få länkar på naturligt sätt är inte allt lika lätt nuförtiden, så du är nästan tvingad att skaffa dig dessa själv. Det finns förstås olika sätt att skaffa sig länkar, men en är att registrera sin sida i olika länkkataloger och ett annat, effektivare men mer tidsödande, är att publicera material i de olika artikelkatalogerna som finns.
Jag har skrivit ihop ett enkelt system där du kan hitta svenska länkkataloger och svenska artikelkataloger. Bägge listorna innehåller PageRank för respektive sida och denna uppdateras automatiskt.
Uppdatering 2014-11-18
Idag när jag gjorde en sökning på ”hamna i topp hos google”, så upptäckte jag att min sida – som du läser just nu – toppar Google. Vet inte hur länge den gjort det, än mindre varför. Jag har inte uppdaterat texten sedan februari 2013 och jag har inte länkat till den från någon annan sidan på över ett år. Totalt har sidan kanske 20 länkar, från den här domänen. Från andra domäner är siffran hälften, skulle jag tro.
Blir lite förvånad över hur lätt det verkar vara att hamna i topp hos Google för exakt den här sökfrasen, men det beror nog på att väldigt få söker på Google med den sökfrasen. Däremot borde företag som håller på med SEO vilja ranka bra för sökfrasen, men ändå är det min sida som kommer först.
Uppdatering 2015-07-13
Sedan ett par veckor tillbaks hamnar inte min sida i topp hos Google utan ligger istället på en tredjeplats. Jag har under de senaste veckorna försökt lyfta sidan genom att skriva inlägg och länka till den här sidan, men än så länge har det inte hänt något.
Det verkar inte heller vara några nya sidor som dykt upp som konkurrerar om förstaplatsen utan det är gamla sidor som intar första och andraplatsen. Uppdaterar den här sidan enbart för att ge sökmotorerna (Google) något ”nytt” att indexera. Inte för att jag tror det hjälper, men det skadar väl inte heller.
Ha-ha! Det där gamla inlägget!
Det roligaste med Ny Tekniks artikel var att den syndikerades till DN som snabbt gick om dem pga en tyngre domän.
Nåväl. Hav tröst. Domänen ser ju ut att vara indexerad med 123 sidor: https://www.google.se/search?q=site%3Awww.spix.nu
Nu gäller det bara för dig att jobba, skruva, och forma bilden av vad det egentligen är du vill hamna överst på Google på för ord.
Ny Tekniks artikel verkar inte finnas längre, varken hos dem själva eller på DN 🙂
Vad gäller indexeringen, så kollade jag site:www.spix.nu igår och då verkade sidan finnas, men tittar jag i Googles Verktyg för webbansvariga, så är inte sitemapen indexerad.
Tack för kommentaren förresten 🙂
Hej, nu för tiden brukar det ta ca en vecka innan en ny domän indexeras på Google. Sedan när den är indexerad så går det fortare för undersidor att indexteras, några timmar. //Tobias
Hahah sökte på hamna i topp hos google och läste artikeln, tack.
Att hamna i topp på Google har radikalt förändrats de senaste veckorna, min kunskaper funkar inte alls längre.
Att hamna i topp på google trodde jag sökmorotoroptieringsföretag hjälpte till mig…
Jag håller på med att hamna i topp på google på ordet champinjoner och försöker läsa på om hur man ska göra. Detta gav mig lite mer kött på benen.