Kan ACDSee Pro 8 vara ett alternativ till Lightroom 6?
Jag har använt Lightroom sedan version 2.x och har funderat på om jag ska uppgradera till Lightroom 6, men efter att ha läst om de nya funktionerna och snabbtestat några, så har jag kunnat konstatera att det inte är värt pengarna. Sen gillar jag verkligen inte Adobes nya affärsmodell med månadsprenumeration av deras program. Det går visserligen att köpa Lightroom 6 separat som tidigare, men med tanke på hur svårt det är att hitta denna möjlighet, så känns det som att det alternativet inte kommer vara tillgängligt så länge till. Denna förändring i hur man ska köpa programmet är främsta anledningen till varför jag söker andra alternativ, men sen är jag heller inte helt nöjd med gränssnittet i Lightroom som jag upplever som en aning segt. Det går även lite småsegt att bläddra bland bilderna.
Den stora fördelen med Lightroom är att det verkligen är stabilt. Jag är osäker på om det någonsin kraschat eller hängt sig för mig och om det har gjort det, så är det uppenbarligen inte ofta. En annan styrka med Lightroom är att det är så många som har det, så det finns ett överflöd av guider och hjälp att få om man väljer att hålla sig till Lightroom.
Det finns ganska få riktigt bra alternativ till Lightroom, men det jag tycker kommer närmast är ACDSee och jag har laddat ner och testat ACDSee Pro 8 ganska intensivt under ett par dagar. Jag har kategoriserat drygt 24.000 bilder i programmet och redigerat en hel del av dessa. ACDSee är inte ett nytt program för mig utan det är programmet som jag använde innan jag gick över till Lightroom för några år sedan och jag började använda ACDSee någon gång runt 1996. Flera tusen av bilderna i mitt digitala fotoalbum är från början kategoriserade och nyckelordsmärkta i ACDSee innan jag gick över till Lightroom. Jag har försökt gå tillbaka till ACDSee tidigare, men nu känns det mer sannolikt.
Alla foton som jag kategoriserade, nyckelordsmärkte och betygsatte hamnade automatiskt i rätt kategori som sist jag använde ACDSee. Att det kunde göra det beror på att jag bäddade in alla data direkt i filerna innan jag lämnade ACDSee för Lightroom. Dessa data finns kvar i filerna och lästes in av ACDSee. Väldigt smidigt.
Bägge programmen använder en egen databas för att hålla reda på information om dina foton, men i ACDSee behöver du inte importera några bilder utan du kan bläddra bland dina foton precis som i Utforskaren. I Lightroom måste du importera de foton du vill hålla reda på. Inget av programmet kan kategorisera eller nyckelordsmärka dina foton automatiskt, men bägge har bra funktioner för att hjälpa dig hitta och sortera foton efter de data som finns tillgängliga i bildfilerna.
De flesta kamerorna idag levererar bildfiler som innehåller en massa information om hur bilden tagits, såsom datum och tid, ISO-tal, bländare, slutartid, kameramodell och liknande. Både ACDSee och Lightroom har inbyggda funktioner för att hitta och sortera foton baserat på dessa data.
När det gäller möjligheterna att kategorisera och nyckelordsmärka foton, så har bägge programmen samma funktionalitet, men jag tycker gränssnittet är betydligt snabbare och smidigare i ACDSee. Att markera ett antal foton, placera dem i en eller flera kategorier, nyckelordsmärka och betygsätta dem går betydligt lättare och snabbare i ACDSee än i Lightroom. Bägge programmen kan läsa in IPTC-data från bildfilerna, så har du foton taggade men nyckelord som sparats i bildfilen, så kan bägge programmen läsa in dessa. Bägge programmen kan även skriva META-data till bildfilerna och i de fall bildformatet inte har stöd för skrivning av META-data direkt i bildfilen, så skapas en XML-fil med samma namn i samma katalog. ACDSee’s funktion för att skriva metadata till bildfilen inkluderar dock inte de nyckelord du angivit i ACDSee’s metadatafält. För att skriva nyckelorden till IPTC-nyckelordsfältet, så måste du köra en speciell funktion.
Både Lightroom och ACDSee har bra verktyg och funktioner för att redigera foton, så länge det handlar om grundläggande justeringar vad gäller vitbalans, färger, ljus, skärpa, räta upp eller beskära bilder och mer än så gör jag sällan med mina foton. Jag har ytterst sällan saknat de ytterligare funktioner som finns i exempelvis Photoshop och till skillnad från Lightroom, så har ACDSee ytterligare några bildredigeringsverktyg som Lightroom saknar.
Både Lightroom och ACDSee har stöd för ickedestruktiv redigering av foton, men här är Lightroom stråt vassare genom att tillhandahålla ickedestruktiv redigering genom hela processen. Du kan med andra ord baka tillbaka hela vägen i Lightroom, oavsett vad du ställt till med. Detta är något mer begränsat i ACDSee, men fullt tillräckligt.
Vad gäller de grundläggande redigeringsmöjligheterna, så är det väldigt jämnt mellan programmen, men jag tenderar att få till bättre resultat snabbare i ACDSee. Det går dock att åstadkomma i princip samma resultat i bägge programmen, så vilket som är bäst handlar nog mer om vilket arbetssätt man föredrar.
När det gäller justering av färg och ljus, så tycker jag ACDSee’s verktyg är lättare att hantera då man helt enkelt bara drar med muspekaren på de ställen av fotot som man vill justera.
Att justera färgerna är precis lika enkelt och precis som med ljusjusteringen, så kan man göra det antingen genom att dra med muspekaren över fotot eller genom att justera via reglagen i verktygsfältet. Vill man öka färgstyrkan över hela bilen, så drar man upp reglaget längst till vänster på bilden ovan.
Allt det här går att göra även i Lightroom, men jag föredrar hanteringen i ACDSee.
Det som mest talar emot ACDSee är programmets instabilitet. Programmet kan krascha i princip när som helst och man vet aldrig när det kommer ske, för det inte ”om” som är frågan utan ”när”. Hittills har jag inte varit med om att en krasch förstört något utan det värsta som hänt är att jag fått börja om med redigeringen av en bild jag hållit på med, men skulle det, eller rättare sagt, när programmet kraschar under en batchkörning, så blir det nog värre eftersom man inte vet när programmet kraschade.
ACDSee är heller inte lika snabba med att stödja nya kamerors råfilsformat, så tillhör du dem som köper nya kameror med jämna mellanrum och fotograferar i RAW-format, så finns risken att du får vänta ett tag innan ACDSee kommer ut med en uppdatering som stödjer ditt format. För att komma runt detta, så kan du ladda ner Adobes gratis DNG-konverterare som konverterar din kameras råfil till DNG. Du importerar då dina foton med Adobes DNG-konverterare och därefter importerar du dessa DNG-filer med ACDSee.
Precis som Adobe, så kommer ACDSee försöka gå över till någon slags prenumerationsform, men jag tror de är lite försiktigare med detta än Adobe då de inte är lika stora. Att de är på väg mot en prenumerationstjänst förefaller dock som sannolikt och det av samma anledning som Adobe – det finns inte så mycket mer att tillföra i funktionsväg när det gäller programmet och då blir det svårt att motivera oss användare att köpa en ny version. Det räcker ju inte att byta versionsnummer, såvida man inte tänkt ge bort uppgraderingen gratis som Microsoft i fallet med Windows 10.
Det ACDSee borde satsa rejält på är att få programmet stabilare och förbättra/införa felhantering. Att programmet totalkraschar titt som tätt är inte acceptabelt och hade det varit ett mer datakritiskt program, så hade jag inte ens övervägt att skaffa det. Nu handlar det trots allt ”bara” om foton och än så länge har jag inte förlorat ett enda foto, så det verkar mest vara ett irritationsmoment, men ett irritationsmoment som jag aldrig, eller åtminstone ytterst sällan, råkat ut för i Lightroom.
För mig är prisskillnaden mellan ACDSee Pro 8 och Lightroom 6 är marginell, men då kan jag köpa en uppgradering av Lightroom medan jag köper en fullversion av ACDSee som för tillfället går på nästan 800 svenska riksdaler, inklusive skatt. När det gäller skatten, så framgår det inte på ACDSee’s sida att det tillkommer skatt, förrän i sista steget innan du ska fullfölja betalningen.
Avslutar med en kort sammanfattning av de, för mig viktigaste, för- och nackdelar för respektive program.
Lightroom
Fördelar
- Väldigt stabilt
- Stort community på nätet
- Många guider och tips
- Böcker om programmet
- Bra stöd för nya kameror
- Bra bildredigering
- Skriver nyckelord till IPTC automatiskt
Nackdelar
- Segt gränssnitt
- Långsam bildvisning
- Övergång till prenumerationstjänst
- Segare katalogisering och nyckelordsmärkning
ACDSee
Fördelar
- Snabbt gränssnitt
- Snabb bildvisning
- Enkelt att kategorisera och nyckelordsmärka foton
- Bra bildredigeringsmöjligheter
- Batchfunktioner
Nackdelar
- Instabilt
- Skriver inte nyckelord till IPTC automatiskt
- Färre användare och mindre community
- Inga böcker
- Färre guider och tips