Gratis inte alltid bäst
Bland de främsta anledningarna till varför man ska välja en smartphone med Android eller Linux som operativsystem för sin dator är att det är gratis och att det flesta programmen/apparna är gratis, men man glömmer bort att nämna att myntet även har en baksida – kvalitén på programmen/apparna är inte lika bra som motsvarigheterna på iPhone och Windows.
Trots att jag alltid varit en stor motståndare till allt som Apple tillverkat, så läste jag Steve Jobs biografi nyligen och det gav mig en helt annan syn på Steve Jobs, hans produkter men framför allt vikten av ett tilltalande yttre.
Jag har tidigare varit mer intresserad av teknologi än kosmetika, men efter att ha läst Steve Jobs biografi, så har jag ändrat uppfattning ganska rejält och inser idag att det inte spelar någon som helst roll hur bra en produkt är under skalet, om skalet i sig är värdelöst.
Under mina år som programmerare strävade jag alltid efter att skriva smarta funktioner och att försöka förenkla en funktion så mycket som möjligt, men efteråt insåg jag många gånger att jag gjort funktionen ”för bra”. Koden i sig kunde var väldigt slug ur en programmerares synvinkel, men för användaren – som aldrig ser koden – var funktionen nästan obegriplig.
Men det var först efter att ha läst Jobs biografi som polletten slutligen ramlade ner, och nu grämer jag mig över många av de ”listiga” funktioner jag skrivit genom åren.
Att jag tillslut bestämde mig för att överge Windows XP till förmån för Windows 7 berodde till största delen på att Windows 7 såg bättre ut. Trots att jag råkade ut för fler blåskärmar med Windows 7 under de första två månaderna än jag hade med Windows XP under alla åren, så fortsatte jag med Windows 7, mestadels för att det såg bättre ut. Inom kort försvann även problemet med blåskärmar, men om det berodde på att jag bytte hårdvara eller på någon uppdatering av Windows, vet jag inte, men det spelar heller ingen roll.
Det viktiga för mig är att jag faktiskt insett att utseendet spelar en väldigt stor roll och det var det här Steve Jobs var en mästare på. Han älskade teknik lika mycket som skönhet och kunde förena de båda, även om utseendet ibland fick lite väl stort inflytande, men ingen är perfekt, men jag tror Steve Jobs är det närmaste vi kommer när det gäller att förena teknik och skönhet. Steve Jobs var en perfektionist och det märks på hans produkter, även om det inte alltid var till hans fördel.
För att försöka komma tillbaka till ämnet, att gratis inte alltid är bäst, så menar jag att Androids och Linux största fördel, jämfört med iPhone och Windows, även är dess största nackdel. Eftersom ”allt” ska vara gratis, så är det ytterst få som tjänar några pengar och ännu färre som tjänar stora pengar.
För att skapa ett riktigt bra program, som exempelvis Photoshop, Lightroom, Office, Visual Studio etc. krävs det programmerare som brinner för projektet.
Det finns nog ganska många eldsjälar som brinner för diverse olika projekt, men det inte så många som dessutom har tiden/pengarna att kunna ägna sig åt dessa projekt på heltid och det är mycket svårt att få till dylika program på sin fritid.
Det finns många bra program och appar för både Android och Linux, men det finns nästan alltid bättre program och appar för Windows och iPhone.
Jag gjort ett par mer eller mindre seriösa försök att gå över till Linux, men sitter fortfarande med Windows 7 på min stationära dator. På den bärbara datorn har jag fortfarande Linux, men det beror på att jag inte använder den lika mycket och inte till samma saker som min stationära.
På min stationära dator har jag alla mina foton och för att hålla reda på dessa använder jag Adobe Photoshop Lightroom. Jag har testat åtskilliga program i Linux som ska motsvara Lightroom, men inget kommer i närheten.
Vad gäller Visual Studio, så är det ännu värre. Jag må vara väldigt pantad, men jag satt i flera dagar och försökte få till en utvecklingsmiljö i Linux, men tillslut gav jag upp. Antingen krävs det mer än 18 års erfarenhet av datorer och mer än 10 års erfarenhet av att programmera, eller så är jag helt enkelt tappad bakom vagnen, men jag kunde helt enkelt inte få till det.
I Windows, så drar jag igång installationsprogrammet för Visual Studio och några klick senare, så är allt klart.
För att göra det hela än värre, så är ju inte de så kallade nyttoprogram det viktigaste programmen på marknaden utan det är spelen. Det är spelmarknaden som drar in mest pengar eftersom det finns fler spelintresserade användare än det finns nyttoanvändare, eller vad man nu ska kalla personer som använder datorn/telefonen till att utföra något nyttigt.
Android har visserligen spel, men det har inte Linux, oavsett vad de värsta Linux-fanatikerna hävdar. Okej, det finns spel till Linux, men antalet motsvarar kvalitén och är man intresserad av att spela datorspel, så slänger man inte ut Windows. Till och med de mest inbitna Linux-fanatikerna, som spelar, har Windows installerat parallellt med Linux eller på en separat dator, eller så spelar de på någon konsol. Oavsett plattform, så är plattformen inte Linux.
Jag ska inte sätta några pengar på det, men jag tror spelindustrin är den mest lukrativa marknaden inom mjukvara. Det är ju bara att kika in i närmsta butik som säljer programvara – det är inte hyllmeter efter hyllmeter med olika Officepaket och liknande utan det är spel, spel och åter spel. Samtliga för Windows eller någon spelkonsol – inga för Linux.
Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen – att det som skulle kunna få fart på Linux är några rejäla spel/program som drar in rejäla pengar, men det är inget litet berg att ta sig över och ingen verkar vilja vara den första att klättra över.
Det största hindret är nog osäkerheten om huruvida man lyckas sälja något på en marknad som är så genomsyrad av att allt ska vara gratis.
Det är bara ett program som hindrar mig från att gå över till Linux helt, och det är Canon Digital Photo Professional. Annars har jag redan gått över till öppen källkod på Windows som redan finns till Linux så som RawTherapee, Gimp, Libre Office, Scribius. Canons program går att emulera i Ubuntu, men inte helt smärtfritt. Så till dess kommer jag fortfarande sitta i betalträsket.
Spel till Linux har väl börjat nu i och med Steam?
Tackar för tipset om RawTherapee. Verkar vara ett väldigt kompetent program och det blir ju inte sämre av att det är gratis och finns till Linux 🙂
Vad gäller spel, så hoppas jag det kommer fler i och med Stem. Det lär gynna Linux.
Ja, RawTherapee blev plötsligt riktigt trevligt igår när jag insåg hur jag skulle använda Adobes bildstilar (dcp). Standardprofilen nu ser likadan ut för mig i Digital Photo Professional som i RawTherapee. Perfekt.
Yes, när datorspelen börjar ramla in till Linux kommer användarna följa efter.