Den inglasade altanen börjar ta form
Så här såg vår tidigare altan ut. Förutom att färgen börjat bli dålig, så hade även virket börja ta skada. Altanen var heller inte inglasad, vilket vi vill ha (efter mycket diskuterande fram och tillbaka).
Jag gjorde en enklare ritning/skiss med hjälp av Google Sketchup, ett väldigt enkelt och smidigt 3D-program. Det är lätt att lära sig och det går att göra väldigt detaljerade ritningar med det. Dessutom är det helt gratis.
Alla 3D-modeller som visas i Google Maps är gjorda i Google Sketchup och jag misstänker att det var anledningen till att programmet skapades. Att skapa enklare modeller går blixtsnabbt.
Vi bifogade bland annat bilder från Google Sketchup när vi skickade in bygglovsansökningen.
Den gamla altanen rev vi i slutet av hösten 2011 och i våras började vi riva bort grunden som bestod av icke impregnerade 45 x 120 reglar. Samtliga reglar hade börjat murkna efter de minst 5 åren som de legat i backen och fått utstå både snö och regn. Det fanns visserligen tak över altanen, men inga fönster, så det har kommit in mycket vatten och snö på altangolvet. Ändå imponerande att det hållit så pass bra.
Det blev en rejäl hög med gamla reglar och trall och vi funderade på att hyra en mindre skåpbil för att forsla bort alltihop, men så kom vi på att vi ändå behöver en kap- gersåg till byggande av altanen, så vi införskaffade en sådan på ÖoB och kapade upp det gamla virket i mer hanterbara bitar som kunde forslas bort med personbil.
De nya bärlinorna fästes i husfasaden med kemankare och de yttre bärlinorna ställdes på betongplintar som vi grävt (mest spettat) ner. Vi köpte betongplintar med justerbara balkskor på Bauhaus.
Samtliga bärlinor är impregnerade i dimensionen 45 x 170, liksom golvreglarna. Allt inköpt på Byggmax.
Golvreglarna fäste vi med balkskor i bärlinorna.
Till golvet valde vi trallvirke i dimensionen 28 x 95 och efter att ha läst ett antal trådar i diverse olika forum valde vi att lägga det med c:a 3 mm mellanrum. När vi mätte virket, så var det exakt 95 mm, så förhoppningsvis krymper det inte så mycket. Vi har även lagt trallen med årsringarna (kärnvirket) neråt, som en sur gubbe. Om trallen bågnar, så ska det bågna uppåt i mitten av virket.
Å andra sidan hävdar minst lika många att det är precis tvärtom och jag vet allvarligt talat inte vilket som stämmer.
Golvreglarna ligger med CC 60, men ändå sviktar trallen en aning om en fullvuxen man testar den. Golvreglarna med spännvidd 3,5 meter har stöd i backen och sviktar inte.
Vad gäller bärlinan, så gjorde vi en kompromiss. Vi grävde c:a 60-70 cm djupa hål för plintarna som ska hålla den yttre bärlinan, men vi har inga plintar för golvreglarna utan valde att låta dessa stödja mot den tillplattade marken som består av grovt grus. Kanske inte helt idealiskt med tanke på att virket inte får ligga i blöt mark, men eftersom altanen både får tak och inglasning, så ska reglarna inte utsättas för direkt väta.
Stolpar och takreglar gick betydligt fortare att få på plats än grunden. Stolparna består av ihopskruvade 45 x 95 reglar och takreglarna och dess bärlinor av 45 x 145 reglar. De tvärgående takreglarna består av 45 x 95. Inget av detta är impregnerat eftersom det ska målas.
Vad gäller målarfärgen, så köpte vi en färg från Nordsjö som inte kräver en grundmålning utan det ska räcka att måla två gånger. Hoppas det stämmer, för det tar längre tid än man tror.
Reglarna till bröstpanelen har inte kommit på plats ännu och än mindre själva bröstpanelen.
All trall ligger heller inte på plats eftersom vi skulle sätta dit stolpar och inte ville skruva loss fler trall än nödvändigt.
Som tak har vi beställt 16 mm kanalplast från Skånska Byggvaror, men fönster till burspråket och skjutdörrarna har vi ännu inte beställt då vi väntar på kostnadsförslag från ett par olika tillverkare.
Avslutningsvis vill jag passa på och tacka svärfar Lasse som hjälpt till med både kunskap, grävande och byggande!
Uppdatering 2012-10-14
Efter lång tid har altanen äntligen blivit inglasad!