Därför ska du välja unika lösenord för varje hemsida
Idag kräver var och varannan sida på nätet att man registrerar sig vilket innebär att man måste välja ett lösenord och som om inte det vore nog, så krävs allt längre och svårare lösenord. Att hålla reda på alla dessa lösenord är hopplöst och därför väljer många att använda sig av ett, eller i bästa fall några få, lösenord på flera sidor.
Att använda samma uppgifter för flera sidor är inte att rekommendera och det främsta skälet är för att personerna bakom dessa sidor kan, om de vill, se ditt lösenord i klartext. Huruvida detta är möjligt eller inte beror helt på hur funktionerna för lösenordshanteringen är skrivna och det har du som besökare ingen aning om.
De flesta sidorna har en funktion för att återställa ett glömt lösenord och kan du med denna funktion få tillgång till ditt befintliga lösenord, då sparas lösenordet på ett sådant sätt att det går att visa. Kan det skickas till dig via mail, så kan det givetvis visas i annan form. Sen är det inte säkert att det är sparat i klartext i databasen, men har någon kommit över databasen, så har de med stor sannolikhet även kommit över sidorna med källkoden, så det är en ganska enkel sak att hitta funktionen för att trolla fram lösenorden.
Om du istället tvingas skapa ett nytt lösenord, så sparas troligen inte lösenordet i ”klartext”, men det är absolut ingen garanti.
Att kapa någons konto på Facebook kan idag vara väldigt lukrativt eftersom många skulle vara beredda att betala för att få tillbaka kontrollen över sitt sociala liv. Facebook och andra sociala medier ligger definitivt högt upp på topplistan över konton som illasinnade vill komma över, så är det någonstans du ska använda ett unikt lösenord, så är det på Facebook, Twitter, Instagram, Google Plus och andra sociala medier. Detta gäller givetvis för Paypal och liknande sidor.
För att skapa säkra och unika lösenord för varje konto och hålla reda på alla dessa, så rekommenderas något program som gör detta åt dig och det finns ganska många att välja mellan. Personligen har jag använt mig av LastPass och Keepass, men numera använder jag ett program som jag skrivit själv.
LastPass finns som tillägg till bland annat Google Chrome och Firefox och det är en väldigt smidig lösning då den kan automatisera väldigt mycket, men det kan upplevas som krångligt innan man lärt sig det. Lastpass sparar alla dina uppgifter på sina egna servrar, så ska du använda deras program, så får du helt enkelt lita på att de är ärliga. Enligt Lastpass, så krypteras lösenorden, så även om någon kommer över databasen, så bör dessa vara säkra.
KeePass sparar alla dina krypterade uppgifter på din egen dator och har inga funktioner för att automatiskt fylla i formulär i webbläsaren, men det går smidigt att kopiera dessa från programmet.
Jag har som sagt använt både Lastpass och KeePass, men har nu skrivit ett eget program som fungerar ungefär likadant som KeePass. Jag skrev ett eget program främst för nöjets skull. Vilket program du väljer att använda är helt upp till dig och det finns fler än Lastpass och KeePass.