Chili Con Carne
Idag lagade jag till min första LCHF-måltid och det blev Chili Con Carne a la LCHF. Egentligen ingen skillnad mot vanlig Chili Con Carne förutom att man utesluter kolhydrater i form av ris eller vad det nu är man brukar ha till.
Det som inte är så LCHF-vänligt är kidneybönorna och de svarta bönorna, men det är ändå en relativt bra form av kolhydrater och mängden är även ganska liten. För den som är väldigt känslig för kolhydrater kan ersätta bönorna med svamp, men det är inget alternativ för mig då jag inte äter svamp.
Detta kommer bli standardrätten i matlådan som jag äter till lunch på vardagar. Jag har inga problem att äta samma mat flera dagar i rad och värdesätter därmed enkelhet framför variation.
Ingredienser:
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 röda paprikor
- 2 stora tomater
- 1 burk kidneybönor, c:a 400 gram
- 1 burk svarta bönor, c:a 400 gram
- 2 msk smör
- 500 gram köttfärs
- ½ dl tomatpuré
- 1-2 krm salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk chilipulver
- Créme fraîche till servering
Anvisningar:
- Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och tärna paprikorna. Tärna tomaterna. Sila och skölj bönorna noggrant.
- Fräs lök, vitlök, köttfärs och tomatpuré i smöret.
- Tillsätt krossade tomater, tärnade tomater, bönor, salt, peppar, paprika- och chilipulver och låt småputtra i c:a 10 minuter.
- Servera med en stor klick créme fraîche och en god sallad.
Observera att svarta bönor och kidneybönor innehåller ganska mycket kolhydrater. Jag upptäckte att bönorna jag använde (ICA’s) innehåller 14 respektive 12 procent kolhydrater, så jag kommer byta ut dessa mot något annat nästa gång jag gör Chili Con Carne.