Linux Mint 16 ”Petra” KDE
Förra veckan ägnade jag en stor del av min fritid till att testa olika Linux-distributioner och igår hittade jag äntligen rätt med Linux Mint 16 ”Petra” KDE, 64-bitarsversionen.
Jag hade visserligen installerat den under veckan, men då var jag inte ett dugg intresserad av att anpassa något utan ville att det skulle se bra ut från början, vilket KDE-versionen inte gör enligt mig.
I slutet på veckan installerade jag Kali Linux som är en Debian-baserad Linux-distribution som dessutom fungerar på min stationära dator ihop med mitt grafikkort och trådlösa nätverk.
Jag har tidigare gillat skrivbordshanteraren GNOME Classic, men när jag installerade KDE under gårdagen, så kunde jag konstatera att det var mer tilltalande och därför bestämde jag mig för att byta till Linux Mint KDE.
Under gårdagen gjorde jag ytterligare en positiv upptäckt, nämligen NetBeans, en utvecklingsmiljö för bland annat PHP som dessutom finns för både Windows och Linux.
Jag har ännu inte ersatt Windows 7 med Linux utan kör just nu dual-boot med Windows 7 och Linux.
Även om jag kanske kommer arbeta mer i Linux, så kommer jag behålla Windows. Om inte annat, så för att Total War: Rome 2 inte finns för Linux och det är det enda spel jag spelar, när jag väl spelar. Förra gången jag var på väg att överge Windows till förmån för Linux, så tänkte jag installera Windows som en virtuell maskin, men jag betvivlar att det går att köra Rome 2 på det sättet. Eller går gör det säkert, men jag tror inte det kommer fungera speciellt bra med tanke på hur mycket dator det kräver.
Läste precis att Total War: Rome II ska släppa till Linux i början av 2014!
Lightroom finns inte heller till Linux och även jag inte använder det speciellt mycket för tillfället, så är det något jag inte vill vara utan eftersom jag har flera tusen bilder katalogiserade i programmet och mig veterligen så går det inte att importera data från Lightroom i något annat program, än mindre i något Linuxprogram. Skulle det finnas det, så får du mer än gärna tipsa mig om det eftersom det skulle innebära ett stort steg bort från Microsoft och närmare Linux.
I slutändan skulle jag vilja gå över helt till Linux eftersom jag inte är så förtjust i vägen Microsoft valt i och med Windows 8, men å andra sidan verkar de börja tänka om en aning, så med lite tur blir Windows 8 ett felsteg ungefär som Vista och Windows 9 blir en succé precis som Windows 7. Själv hoppade jag ju över Vista och satt kvar med XP tills jag gick över till Windows 7.
På min bärbara dator har jag tidigare haft Windows 8 installerat, men i skrivande stund har jag laddat ner 32-bitarsversionen av Linux Mint 16 ”Petra” KDE och ska alldeles strax bänka mig i soffan och installera det på den bärbara burken.
I och med det här inlägget valde jag även att lägga till en ny kategori i WordPress med namnet och Linux och tanken/förhoppningen är att det kommer fler inlägg om Linux i framtiden, även om just det här inlägget är skrivet i Windows.
Efter att ha skrivit det här inlägget i Windows kan jag, lätt irriterad, konstatera att det mesta flyter på bra mycket bättre i Windows jämfört med Linux. Mycket irriterande.
Har ägnat ganska mycket tid åt bloggen idag (min PHP-kurs på svenska) och det har gjorts uteslutande i Linux och det här är första gången idag som jag befinner mig i Windows och enda anledningen är att jag skulle ladda ner och skapa en bootbarUSB-pinne med Linux Mint 16 för min bärbara dator. Detta går givetvis att göra under Linux också, men det kändes enklare att göra det från Windows.
Jag har också så smått börjat gå över till Linux. Jag använde mycket Linux på universitetet för ca 10 år sedan, men det är skrämmande hur snabbt man glömmer av. Windows är som du säger fortfarande mycket smidigare att jobba med i nästan alla lägen. Trots det är det något med Linux som lockar. Speciellt nu efter alla skriverier om PRISM och den enorma övervakningen från USAs alla storföretag.
Den här helgen har jag suttit och testat olika Linux-distar och skrivbordsmiljöer och tillslut bestämde jag mig för Fedora 20 KDE.
KDE är allt annat än resurssnålt, men den har onekligen massor med funktioner och det går att anpassa det mesta.
De andra skrivbordsmiljöerna jag testade (XFCE, LXDE, MATE och Cinnamon) hade alla något som irriterade mig, så tillslut valde jag KDE.
Jag har ju trots allt en ganska kraftfull dator, så det är ju knappast några problem med prestandan utan det handlar mer om en principsak att inte använda ett så resurskrävande system som KDE, men nu blev det ändå det.
Sen kan jag bara hålla med om att man glömmer väldigt snabbt och inte blir det lättare om man byter till en annan version av Linux. Har tidigare kört med apt-get baserade distar och nu är det helt plötsligt YUM som gäller – lagom när apt-get kommandona börjat fastna i minnet 🙂