14 vanliga WordPress misstag
Det finns garanterat inte en endaste person som aldrig någonsin begått ett misstag och det är inget större fel med det, så länge vi lär oss något av dem.
Men ännu bättre är det om man kan undgå misstagen genom att lära sig om dem innan man själv begått dem och här nedan listar jag 14 vanliga misstag som bloggare gör. Listan hittade jag på SitePoint, så det är mest en översättning.
1. Du har missat de viktigaste tilläggen
Det finns tusentals med tillägg till WordPress och det finns ingen anledning att testa varenda en, men här följer en kort list på tillägg som du absolut bör installera:
- Google XML Sitemaps
- Contact Form 7
- Akismet
- All in One SEO Pack
Personligen har jag endast Google XML Sitemaps och Akismet installerat. Något kontaktformulär har jag inte känt något behov då det finns en kommentarsfunktion till varje inlägg, men jag ska faktiskt överväga det.
All in One SEO Pack hade jag installerat för ett par år sedan, men när jag började intressera mig för att optimera bloggens kod, så bestämde jag mig för att avinstallera All in One SEO Pack eftersom det inte tillförde speciellt mycket, som jag inte kunde göra själv genom att manuellt ändra i mitt temas kod.
Har du ingen erfarenhet av PHP och HTML, eller inte är intresserad av att redigera ditt tema manuellt, så bör du helt klart installera All in One SEO Pack.
2. Glömmer att ta en säkerhetskopia av din blogg
Allt som är skapat av människor går sönder, förr eller senare. Det är tyvärr oundvikligt och det gäller datorer lika väl som bilar.
Att ta säkerhetskopior av din blogg med jämna mellanrum är den absolut bästa och billigaste försäkringen mot oförväntade krascher.
3. Användandet av icke sökmotorvänliga permalänkar
Som standard är din WordPressblogg inställd på icke sökmotorvänliga URL:er. För bästa resultat gentemot sökmotorer som Google, ändra dina permalänkar:
- Gå till Inställningar –> Permalänkar
- I textrutan för “Anpassad struktur” skriver du följande: /%category%/%postname%/
4. Inte analysera trafiken
Om du inte analyserar trafiken som kommer till din blogg har du ingen aning om hur populär din blogg är.
Google Analytics är gratis och ger en väldigt god bild av dina besökare – varifrån de kommer, vad det söker efter, hur länge de stannar etc.
Det finns även massor av statistikprogram (tillägg) som du kan installera. Själv använder jag en molntjänst – Jetpack Lite som är en förgrening av “Jetpack från WordPress.com”.
5. Inte använder Vertyg för webbansvariga
För att göra så mycket som möjligt av din blogg tillgängligt för ex. Google bör du använda Googles Verktyg för webbansvariga. Förutom att du kan posta en sitemap, webbkarta på svenska, så får du fram en massa intressant statistik om hur din blogg ligger till hos Google, exempelvis hur din blogg rankar på specifika sökord och vilka sökord som genererar mest trafik.
6. Ignorera Google Authorship Markup
Syftet med Google Authorship är att öka förtroendet och maximera exponeringen av din blogg i sökresultatet genom att visa din profilbild från Google+ jämte beskrivningen av din blogg i sökresultatet.
7. Vara ansiktslös
Har du hört talas om Gravatar? Om inte, så är det en bild som visas i samband med kommentarer du lämnar på din egna eller andras bloggar, som stödjer Avatarer.
Precis som Google Authorship, så ökar Gravataren förtroendet och exponeringen av din blogg.
8. Användandet av standardikonen
En favoritikon är den ikon som visas i webbläsarens flik intill titeln på sidan och det ser snyggare ut med en anpassad favoritikon istället för den standardikon som används av din webbläsare.
Det är inga svårigheter att skapa favoritikoner och jag har skrivit ett inlägg om det.
9. Göra livet besvärligt för besökare med smartphone
Idag har de allra flesta en smartphone och sannolikheten är stor att det är en användare av en sådan som besöker din sida, så din blogg bör kunna hantera besökare som använder smarta telefoner eller surfplattor med begränsad skärm.
Det finns tillägg som tar hand om det här och numera finns det även teman som anpassar sig efter besökarens enhet.
10. För mycket information på sidan
Du har förhoppningsvis tänkt på dina läsare när du valde tema, widgets etc. på din blogg, men risken är stor att du även tänkte lite för mycket på din plånbok.
Läsarna föredrar i regel enkelhet, så har du för mycket widgets och annonser på sidan, så är risken stor att läsaren tappar intresset. En sida full med annonser tenderar även att bli långsam, vilket inte heller uppmuntrar dina besökare att stanna kvar.
11. Skippar bloggverktyg
Har du, precis som jag fram tills det här inlägget, skrivit dina inlägg i WordPress egna editor, så kanske du ska prova Windows Live Writer, som är ett program speciellt framtaget för att skriva och redigera bloggposter.
Jag laddade ner och installerade Windows Live Writer strax innan jag började skriva det här inlägget och faktum är att det här inlägget är det andra inlägget jag skriver i WLW.
Hittills har jag inte upptäckte speciellt många fördelar med WLW, förutom att det är lättare att lägga in och placera bilder, men en annan stor fördel är att du kan spara ditt inlägg på din egna dator och skapar därmed automatiskt säkerhetskopior på alla inlägg som du skriver med WLW.
En annan fördel är att du inte behöver ha en Internetuppkoppling för att skriva inlägg, men det behövs förstås för att publicera inlägget.
12. Ignorera WordPress uppdateringar
jag vet inte hur vanligt det här misstaget är, men eftersom det tas upp som ett av misstagen, så får jag förmoda att det är ganska vanligt och det kan vara allvarligt eftersom uppdateringarna kan innehålla säkerhetsfixar, så installera alltid den senaste versionen av WordPress, men glöm inte att ta en säkerhetskopia av dina inlägg innan.
13. Väljer en för billig leverantör
Man får vad man betalar för, är ett välkänt ordspråk som dessutom ofta stämmer in.
Har du en välbesökt blogg, så lönar det sig garanterat att välja en lite dyrare leverantör eftersom överbelastning är ett vanligt förekommande problem med många av de billigare leverantörerna.
14. Väljer ett dåligt tema
Välj tema med omsorg. Det ska vara lätt att använda både för dig som bloggare, men även för besökaren.
Ett dåligt kodat tema kan innebära att sidorna renderas fel och blir helt oläsliga i vissa webbläsare.
Testa gärna sidan med de vanligaste webbläsarna, såsom Googles Chrome, Internet Explorer, Firefox och Opera. Opera är kanske inte så stort, men jag själv använder Opera sedan några dagar tillbaka; därav rekommendationen att testa även med Opera