Spel på Facebook
Enligt en artikel i SvD är det populärt med spiontelefoner, alltså en telefon med vilken du i smyg kan avlyssna andra.
Varför inte bara lägga till den intressanta personen på Facebook 🙂 Där skriver var och varannan människa om precis allt som händer i deras liv och det borde således vara både enklare, billigare och framför allt – lagligare – än att köpa en spiontelefon för några tusenlappar och sedan springa omkring och avlyssna folk till höger och vänster.
Det här med Facebook fascinerar mig rätt mycket och det som fascinerar mig är det faktum att folk är så begeistrade i det. Jag förstår själv inte tjusningen med Facebook, även om jag givetvis finns på sidan och är inne på sidan nästan varje dag, för att konstatera att det inte var mycket av intresse som skrivits.
Själv skriver jag ytterst sällan något och det av den enkla anledningen att det inte händer speciellt mycket av intresse i min vardag. Jag lever ett stillsamt Svenssonliv med hus, bil, barn och arbete där inget utmärker sig och då känns det ganska meningslöst att skriva något.
Jag har förstått att spelen på Facebook upptar mycket av tiden för en stor del av användarna, men inte heller det kan jag förstå. Det är ju skitspel! Skulle något dylikt släppas till PC eller till någon spelkonsol, så skulle inte en enda människa köpa något av dem.
Men, som jag läste på en annan SvD-sida, så är väldigt många av Facebooks besökare nybörjare vad gäller spel och då måste spelen vara enkla och nog är spelen enkla.
Ett av de populäraste spelen på Facebook heter Cityville och är skapat av företaget Zynga och spelas av över 100 miljoner människor. Jag har inte kikat på spelet själv, men det ska vara inspirerat av spelet Sim City, som jag dock har spelat flera versioner av och är ett ganska roligt spel.
Eftersom man kan köpa olika saker i spelen på Facebook, med riktiga pengar, så lär företagen bakom de populärare spelen dra in enorma summor och det är inte förvånande att det läggs ner både tid och pengar på att vidareutveckla populära spel och utveckla nya.
Många av spelen marknadsför sig själva på spelarens sida och spelaren uppmanas även tipsa vänner och bekanta om spelet. Flera av spelen marknadsförs med andra ord helt gratis av dess användare.
Att utveckla spel till Facebook är både enkelt och billigt, jämfört med spel för Windows eller någon spelkonsol och eftersom det finns pengar att tjäna, så lär det dyka upp en hel del nya spel.
Frågan är hur länge folk nöjer sig med dessa enkla spel…
Det positiva med dessa enkla spel är att de koncentrerar sig på ”spelglädjen” istället för bättre tekniska egenskaper såsom grafik och ljud. Sen är ju inte bättre grafik och ljud av ondo, men faktum är att många av dagens ”seriösa” spel endast är vackrare kopior av föregångarna. Det kommer sällan helt nya spel utan det handlar om kloner av olika slag med bättre eller annorlunda grafik och andra miljöer.
Titta på senaste versionen av Sid Meier’s Civilization, nu i version 5. Hur stor skillnad är det egentligen mot tidigare versioner?
Jag har spelat samtliga versioner av Civilization, men den senaste versionen har jag bara testat en kort stund och jag kände mig inte alls sugen på att köpa det. De tidigare versionerna har jag köpt och skulle jag få för mig att spela Civilization igen, så skulle jag installera Civilization IV istället för köpa Civilization V.
Det ska bli intressant att följa utvecklingen av spelen till Facebook.