Rörlig eller bunden ränta
Har du huslån som håller på att löpa ut, så funderar du säkert på om du ska ha rörlig eller bunden ränta.
Det finns flera fördelar med rörlig ränta.
Historiskt sett har det lönat sig med rörlig ränta. Sedan 1990-talet har det endast lönat sig med bunden ränta vid några få tillfällen.
Med rörlig ränta kan du göra extra amorteringar när du vill. Med bunden ränta är du låst till ett fast amorteringsbelopp. Att ha möjlighet att göra extra amorteringar när exempelvis räntan är väldigt låg eller när du får extra pengar, är förstås väldigt fördelaktigt.
Om du planerar att sälja din bostad inom en nära framtid, så är det bättre med rörlig ränta. Med en bunden ränta riskerar du att få betala för att lösa lånet. Om räntan är högre vid försäljningstillfället än vad din bundna ränta är, så måste du kompensera banken för räntan de förlorar.
Att ha rörlig ränta innebär dock risker, så det gäller att räkna på hur mycket man har råd med och framför allt – lägga undan pengar för tider med högre räntor.
Många banker kalkylerar med 7% ränta när de räknar på din ekonomi i förhållande till hur mycket du vill låna. Jag tycker detta är en vettig gräns när man själv räknar på hur mycket man kan klara av i räntekostnader.
Att leva med en ekonomi som precis klarar dagens låga räntor innebär en katastrof när räntorna väl stiger och stiga kommer de att göra. Frågan är bara när och hur mycket.
Den enda fördelen, som jag ser det, med bunden ränta är att man vet kostnaden och slipper oroa sig för stigande räntor.